iPHone 5s

09. 12. 2013 | uredio | hardware

Dec

Između raja i pakla: odluka za iPhone ili protiv njega uglavnom je emocionalna, a retko kad iracionalna. Test objektivno objašnjava koliko je novi iPhone zaista dobar.

iPhone 5s je prvi Apple-ov mobilni telefon koji je na testu dobio ocenu „izuzetan“. Spolja se gotovo ne razlikuje od svog prethodnika, ipak su napravljene bitne promene na hardveru i softveru. U poređenju sa iPhone-om, poboljšani su, pre svega, kamera i trajanje baterije; antenske osobine i dalje su osrednje do slabe, dok su izrada kućišta i opšte performanse još uvek na vrhunskom nivou. Senzor za prepoznavanje otiska prsta, inteligentan blic za kameru i 64-bitni procesor s koprocesorom, pretvaraju 5s u uzbudljiv projekat za budućnost, obnovljen i doteran operativni sitem iOS 7 donosi nov vetar na uglavnom statičnoj korisničkoj površini.

Izvrstan kvalitet kućišta

Apple ostaje veran svojoj politici u vezi s načinom proizvodnje novih modela i unapređenu verziju „s“ smešta u aluminijumsko kućište iPhone-a 5 predstavljeno prošle godine. Osim blago izmenjenog tastera za početni ekran , nova je jedino treća zlatna varijanta pored crne i srebrne. Dobro je što ne izgleda tako kičasto kao što smo predpostavljali. Odlika kućišta je izuzetno kvalitetna izrada i lagana i tanka konstrukcija. Kompaktan 5s udobno leži u ruci i lako se koristi jednom rukom. Nema delova koje je moguće skinuti. Podnožje za SIM karticu moguće je, kao što je to kod Apple-a uobičajeno, izvući iz kućišta pomoću kukice koja spada u obim isporuke (u slučaju nužde, to je moguće uraditi i pomoću zakrivljene spajalice), a kada ga vratimo unutra, pouzdano se uklapa u kućište. Tasteri za regulisanje glasnoće zvuka i za uključivanje/isključivanje, besprekorno su ugrađeni i lako dostupni. Želimo da istaknemo: haptičkom doživljaju koji nudi iPhone-ov dizajn može da parira samo HTC One.
U praksi se pokazalo da senzor za prepoznavanje otiska prsta (Touch ID) funkcioniše odlično. Nalazi se na novom tasteru za početni ekran i služi za otključavanje uređaja i potvrđivanje identiteta u App i iTunes Store-u. Memorisane otiske prstiju (najviše pet) prepoznaje pouzdano i pritom ne moramo prst da prislonimo precizno na taster – samo ako su nam prsti vlažni ili ako je senzorska površina umrljana može da dođe do pogrešnog očitavanja. U tom slučaju, prilikom otključavanja pomaže četvorocifrena šifra čije postojanje je nužan preduslov za korištenje Touch ID. Da bismo memorisali otisak prsta, bilo nam je tokom testiranja potrebno po četrdeset sekundi po prstu. Apple tvrdi da uređaj pravi digitalnu sliku otiska koju čuva na pouzdanom mestu – tamo je navodno sasvim bezbedna. Ako ne želimo, ne moramo da koristimo funkciju Touch ID – svako ko se premišlja zbog bezbednosnih agencija kao što su NSA i, druge, ne mora da je koristi.

Opremljen za budućnost

Nov procesor A7 je Apple-ova investicija za budućnost. Njegova arhitektura je 64-bitna (to je novitet u svetu smart telefona), ima dva jezgra i koprocesor pod nazivom M7 Motion – to je takođe nešto novo. Taj koprocesor skuplja podatke žirometra, senzora za ubrzanje i kompasa, obrađuje ih i tako rasterećuje „A sedmicu“.
Kada je reč o performansama 5s-a, zaista nema šta da se prigovori: aplikacije se brzo pokreću, rukovanje funkcioniše besprekorno. Stiče se utisak da su sve komponente savršeno usklađene. Međutim, trenutno gotovo da i ne postoje aplikacije koje u potpunosti iskorišćavaju sve mogućnosti 64-bitne arhitekture i koprocesora. To znači da će pun potencijal 5s-a moći da bude iskorišćen tek u budućnosti kada industrija i programeri budu razvili aplikacije za ove komponente.
Ekran je, u direktnom poređenju s najnovijim Android telefonima, prilično mali. Njegova 4 inča s rezolucijom od 640×1136 tačaka, obezbeđuju izuzetno udobno rukovanje. Konkurencija nudi 5 inča i više, Full HD rezolucija (1080×1920 tačaka) postala je standardna. Koja veličina je optimalna, ne može se objektivno utvrditi, pa to svako mora individualno da proceni. O kvalitetu ekrana ipak ne postoje različita mišljenja: spada među najboljekoji postoje na tržištu. iPhone-ov ekran ima izuzetno stabilan prikaz koji se ne kvari kada gledamo iz oštrih uglova, kontrast je odličan, a i dovoljno je svetao, pa je čitljivost dobra i napolju na sunčevoj svetlosti. To je velika prednost u odnosu na OLED ekrane za koje se često opredeljuju Sansung i Nokia, i koji su znatno mračniji.
Glavna kamera ima osam megapiksela i opremljena je inteligentnim LED blicem. Satoji se mod jedne bele diode i jedne diode boje ćilibara, i pre okidanja meri temperaturu boje u okruženju, pa LED svetla zasvetle u odgovarajućem odnosu. Tako je šum na slikama u mračnijim uslovima znatno manji nego kod iPhone-a 5 i 5c. „Pet s“ pravi možda najbolje snimke od svih smartfona , a naročito kada ima ima dovoljno svetla, kvalitet slika je vrhunski. Nova verzija operativnog sitema iOS 7 omogućava i nove funkcije kamere: pored snimaka u kvadratnom formatu i serijskih snimaka, ističe se funkcija Slow motion. Tako možemo direktno na iPhone-u da podesimo oje delove video snimaka želimo da reprodukujemo kao usporeni film. U režimu Slow Motion, iPhone ne snima samo 30 slika u sekundi već 120 slika – međutim „samo“ u HD rezoluciji (720p), a ne kao inače u Full HD-u. Druga podešavanja, kao što su prilagođavanje bele boje ili manuelno prilagođavanje spoljašnjem osvetljenju, funkcije kakve su nam poznate sa Android telefona, ovde ne postoje.

iphone-5s-635

iOS 7: obnovljen i moderan

Početni ekran i kod iOS-a 7 ostaje uglavnom samo statičan skup ikona aplikacija i foldera; interaktivne Live pločice i vidžeti ne postoje. Nov je brz pristup korisnim funkcijama kao što su WLAN, bluetooth, muzika i osvrtljaj ekrana; da bismo iskoristili ovu novu mogućnost, dovoljno je da prstom pređemo odozdo nagore preko ekrana. Nova funkcija Air Drop dozvoljava bežičnu razmenu raznih sadržaja između kompatibilnih iOS uređaja. Korisnici Androida-a se čude tome što ove funkcije do sada kod iOS-a nisu postojale. Kada se jednom naviknemo, više ne možemo da zamislimo svakodnevni rad bez ovih funkcija. I prozorče za obaveštenja koje možemo da otvorimo ako pređemo prstom odozgo nadole, sada je poboljšano: propušteni događaji, predstojeći sastanci i obaveštenja o vremenskim prilikama prikazani su pregledno. U podešavanjima možemo da utvrdimo koja obaveštenja i informacije treba da se prikažu. Iako principijelno koncept rukovanja nije izmenjen, novi operativni sistem deluje nekako osveženo i modernije od prethodne verzije. I dalje je, naravno, reč o operativnom sistemu kojim je izuzetno jednostavno rukovati.

Poboljšana izdržljivost baterije

Apple je uspešno optimizovao potrošnju energije. Baterija od 1500 mAh podjednako je snažna kao i kod iPhone-a 5, ali je 5s sada znatno izdržljiviji: u kombinovanom režimu rada može da izdrži 7 sati i 7 minuta; dok je iPhone 5 mogao svega 4 sata i 58 minuta. I vreme trajanja razgovora je znatno duže; u UMTS mrežama gotovo je udvostručeno. Zvuk prilikom razgovora je veoma dobar, a korisnici iOS-a mogu mogu da telefoniraju međusobno preko Facetime Audija (VoiP) u još višem kvalitetu. Kada je reč o prijemu, svakako bi mogao da bude bolji. U idealniom okolnostima, u gradovima dobro snabdevenim mrežama sigurno neće biti nikakvih teškoća, međutim, u skromnije snabdevenim područjima može lako da dođe do prekida veze.

Zaključak: vrhunski telefon

iPhone 5s spada među najbolje smart telefone na tržištu. Touch ID i inteligentni LED blic su funkcije koje on ima jedini na celom tržištu, 64-bitni procesor garantuje da će 5s i za dve godine odlično funkcionisati. Kada se zanemari slab prijem, nema drugih ozbiljnih nedostataka. Veličina ekrana, ograničena memorija i ograničene mogućnosti konfigurisanja operativnog sistema uslovljeni su konceptom. Cene modela sa 32 GB (799 evra) i 64 GB (899 evra) pozamašne su, dok verzija 16 Gb košta 699 evra. Svako ko traži nešto veće, otvorenije i povoljnije, pronaći će ono što traži u svetu Android-a.
Za sve ostale važi sledeće: ko želi novi iPhone, neka kupi ovaj – Apple nikada u ponudi nije imao bolji model od 5s-a.