HTC One Mini 2

09. 01. 2015 | uredio | hardware

Jan

HTC je svoju varijantu mini verziju serije One osmislio kao telefon koji svojom vanjštinom, softverom i opremljenošću podseća na većeg M8, međutim hardverske osnove su mu daleko slabije što se odražava na performanse. Pogledamo li dizajn i vanjštinu Mini 2 doista deluje kao verna replika M8. Efektno i robusno aluminijsko kućište iz jednog komada svojevrstan je HTC zaštitni znak. Kao i ugrađeni stereo zvučnici.

HTC_One_mini2

Aluminijski elegantan

Iako Mini 2 nije preterano tanak telefon vrlo je ugodan za korištenje. Međutim postoji jedan problem. Naime dijagonala ekrana iznosi 4,5-inča, a pritom je Mini 2 dug čak 137 mm. Posledica je toga i smeštaja zvučnika iznad i ispod ekrana, no Mini 2 bi svakako mogao biti kompaktniji. Tipke i slotovi su na uobičajenom mestu za HTC. Slot za nano-Sim nalazi se s leve, za microSD s desne strane, a na vrhu je tipka za uključivanje. Na ekranu nalazimo tri virtualne tipke koje neminovno kradu dostupnu površinu.
Ugrađeni HD ekran je vrlo kvalitetan. Odlikuju ga odličan kontrast, visoka razina svetline i vrlo oštar prikaz. Prekriven je Gorilla Glassom 3 što ga čini i iznimno robusnim. Svakako je jedan od ključnih aduta HTC-ovog minija.
U pozitivne strane ovog telefona mogli bismo ubrojiti i opremljenost. Iako nedostaju pojedine sitnice u odnosu na M8, Mini 2 je vrlo dobro opremljen i sumnjamo da će vam nešto posebno nedostajati.
Premda je Mini 2 verna kopija M8 kada govorimo o dizajnu, performanse i napredne mogućnosti su ipak neka druga priča. Hardverski se Mini 2 temelji na Snapdragonu 400 koji se može svrstati u nekakvu mainstream kategoriju. U praktičnom radu ovo je dovoljno brz telefon, no daleko je to od performansi koje nudi recimo M8. Dosta na to utiče i činjenica kako vam je ovde na raspolaganju svega 1 GB radne memorije, pa se nemojte zaigrati sa previše pokrenutih aplikacija odjednom

Predimenzioniran i preskup?

Softverski se HTC oslanja na Kit Kat 4.4.2 uz Sense 6.0. Radi se o vrlo dobro optimizovanom interfejsu koji je jednostavno i lak za korištenje. Naprednih opcija ne nedostaje. Iako Mini 2 ne podržava upravljanje gestama, što nam se toliko dopalo kod M8, ni otključavanje ekrana kucanjem. Zato vam je na raspolaganju opcija Extreme Power Save. Inače vreme autonomije je više nego dobro, iako to jako ovisi o načinu korištenja Dva dana intenzivnog korištenja ne bi trebao biti problem.
Kvalitet poziva i kvalitet zvuka su odlični. U kontekstu klasične komunikacije dakle poziva, SMS-ova, MMS-ova Mini 2 je izvrstan telefon.
Što se ugrađenih kamera tiče ističe zapravo prednja rezolucijom od 5 MP i mogućnošću snimanja 1080p videa, a tu su i posebne opcije za snimanje selfiea.
Šteta je jedino što nisu dostupne neke od naprednijih opcija za kameru, kao što je to slučaj kod M8.