IQ Standard Zodiac I

13. 06. 2014 | uredio | hardware

Jun

Vrlo dobar računar pristupačne cene i solidne konfiguracije koje će uz uobičajene zadatke omogućiti i pristojno gamersko iskustvo

Računar IQ Standard Zodiac III delo je IT firme iz Zagreba. Sa njihovim računarima smo se susretali u više navrata koja zauzvrat uvek nude optimalan odnos između uloženog i dobivenog. Takav je i slučaj sa konkretnim modelom koji ni u kojem pogledu ne predstavlja iznimku od ovog pravila.

Za multimediju

Reč je standardnom stolnom računaru kojeg odlikuje solidna hardverska platforma koja će bez naročitih poteškoća zadovoljiti kućne korisnike s manjim budžetom, te pritom osigurati dovoljno procesorske snage za uobičajene poslove i igranje igara za što je predviđena i zasebna grafička kartica. Bazirano je na Intelovom dvojezgrenom procesoru Core i3-4130 sa visokim radnim taktom od 3,4 gigaherca koji zahvaljujući tehnologiji Hyper-Threading može istovremeno baratati sa četiri nezavisna procesa. Pored ovog procesora računar raspolaže sa četiri gigabajta radne memorije što će većini korisnika biti sasvim dovoljno za svakodnevni rad.
Grafička kartica koju smo spomenuli je novi MSI-jev Radeon R7 250 koji ima 384 Stream procesora, 24 teksturne jedinice, te ličnih 2 gigabajta DDR3 videomemorije. Kombinacija ove tri komponente će na umerenim postavkama kvaliteta u igrama omogućiti sasvim solidno igraće iskustvo. Pored toga, drago nam je videti da je ugrađen tvrdi disk kapaciteta od jednog terabajta koji pruža dosta prostora za instaliranje programa i igara i skladištenje veće količine podataka. Opremljenost ovog računala je u neku ruku osnovna, no drago nam je da su svi bitni priključci dostupni.

iq_standard_zodiac

Povoljna cena

Tu pre svega mislimo na dva USB 3.0 priključka koji nude veću brzinu prenosa podataka kada koristimo prenosne diskove i flash memorije. Na prednjoj strani kućišta imamo još jedan USB 3.0 slot koji nažalost nije aktivan. Ugrađena matična ploča nema mogućnost dodatnog proširenja.
S druge strane, ukaže li se potreba korisnik ima mogućnost proširenja dodatnim karticama, npr. WLAN adapterom, a na raspolaganju su i slobodni SATA priključak za dodatni disk i dva memorijska DIMM slota za eventualnu nadogradnju memorije. Kvaliteta kućišta nije nešto čime bi se IQ Standard Zodiac III mogao pohvaliti (standardni lim koji se uvija). No s druge strane unutrašnjost je poprilično uredna što uvek toplo pozdravljamo. Cena tek neznatno prelazi iznos od 30000 dinara što se za ovakvu konfiguraciju čini više nego u redu. Naročito uzmemo li u obzir dvogodišnju garanciju koje korisnika osigurava u slučaju eventualnih kvarova. Pored ovog modela isprobali smo i IQ Standard Hasy II koji dolazi sa identičnom matičnom pločom i osnovnim komponentama, ali sa Pentium G3220 procesorom, Radeon R7 240 grafičkom karticom i dvostruko manjim tvrdim diskom. No cijena mu je znatno povoljnija i iznosi skromnih 23140 dinara.