Evo kako da primite novac preko PayPal-a

02. 03. 2016 | uredio | software

Mar

Naplaćivanje se odvija u četiri jednostavna koraka, ali je bitno napomenuti da sistem još uvek ima poteškoća i kočenja, kao i da veliki broj korisnika u Srbiji još uvek nije dobio ovu mogućnost.

Iako je novi korisnički ugovor PayPal-a stupio na snagu 8. oktobra 2014. godine, primanje novca iz stranih zemalja i institucija omogućeno je 15. oktobra 2014. Od sada će svako ko u Srbiji ima nalog na pomenutom servisu, pored toga što već skoro godinu dana može da kupuje, moći i da prima novac i naplati robu koju prodaje u inostranstvu.

Naplaćivanje putem PayPal-a odvija se u četiri koraka. Idete na opciju “Request Money”, zatim unesete e-mail adresu onoga ko treba da vam nešto plati, nakon toga unesete količinu novca i željenu valutu, i na kraju odaberete da li je to što naplaćujete neka roba ili usluga.

PayPal2

Novac koji primite na ovaj način, za sada nije moguće prebaciti na račun u banci, već samo na kartice koje ste povezali sa nalogom. Klikom na karticu Withdraw, a potom “Withdrav Funds to your card” pojaviće se prozorčić na kojem je potrebno uneti iznos koji želite da prebacite na karticu, kao i padajući meni u kojem možete da izaberete željenu karticu ukoliko ste veći broj povezali sa jednim istim nalogom.

PayPal

Prema informacijama koje stoje na sajtu, ova usluga će biti naplaćena 4 evra,a transakcija će se izvršiti u roku od pet do sedam radnih dana.

Sa druge strane, ukoliko želite da nekome pošaljete novac, dovoljno je da idete na opciju “Send Payment”, unesete e-mail adresu i količinu novca koju želite da nekome prosledite i to je sve. Vodite računa da sredstva koja vam stižu preko PayPal-a dolaze na vaš bankovni račun (koji je povezan sa vašom karticom), pa su ovakva sredstva dostupna za proveru od strane NBS, koja ne dozvoljava domaći platni promet koji nije u dinarima za pravna i fizička lica.

PayPal1

To znači da je zabranjeno da preko PayPal-a prebacujete sredstva drugom pravnom i fizičkom licu u Srbiji. Postoji velika šansa da budete novčano kažnjeni za ovaj tip transakcija.
Kupovina preko popularnih sajtova kao što su Amazon i eBay na primer je veoma jednostavno i dostupno je već neko vreme. Kada stignete do koraka gde se od vas traži da odaberete način na koji želite da platite, izabraćete PayPal, a potom ćete morati da se ulogujete sa vašim pristupnim podacima. Iznos će se automatski konvertovati u evre, odnosno dinare, i klikom na dugme “Ok” transakcija će se izvršiti.
Ono što je velika prednost PayPal-a jeste to što on novac od kupca zadržava 21 dan, pre nego što ga prosledi prodavcu. Ukoliko se desi da plaćenu robu ne dobijete, ili nešto nije u redu sa njom, u tom roku možete tražiti povraćaj sredstava.
Moramo napomenuti da je sistem još uvek bagovit, kao i da veliki broj korisnika još uvek nije dobio mogućnost primanja novca, ali je nesumnjivo da će PayPal sve probleme uskoro rešiti.